Euthanasie

Voor iedereen die algemene vragen heeft. Onderzoekers, studenten en/of radio/tv-programma's, mail naar info@zelfmoord-forum.nl voor de mogelijkheden.

Moderator: Modgroep

StrangestLove

Euthanasie

Bericht door StrangestLove » wo jan 08, 2014 21:34

Wel als je depressief bent en al vaak aan zelfmoord hebt gedacht en al in een psychiatrische instelling hebt gezeten en al een aantal jaren anti-depressiva neemt,
Valt dat dan niet onder een psychisch lijden??

Ik weet dat dit anders is in NL dan in BE maar ik vraag het me toch af, als iemand dit heeft meegemaakt, vind ik toch dat hij/zij op 18 jarige leeftijd euthanasie zou moeten krijgen. (-18j vergt ook toestemming van de ouders).

Waarom mensen hun zelf laten doden en eerst nog pijn laten lijden terwijl je met 1 spuit je ze zachtjes kunt verlossen.
Ik begrijp zelf als geen ander hoe dit voelt, terwijl alle psychologen en therapeuten beweren dat zij weten hoe moeilijk het is.

BULL SHIT.

alleen JIJ weet hoe hard dit is, alleen jij kan voor jezelf zeggen dat het te hard is om verder te gaan.

maar om terug te vragen, is dit nou eigenlijk mogelijk??

In case van niet:
Ikzelf ben voorstander van euthanasie, ik vind het het eigenlijke egoïstisch van de ouders, familie, dokters, wet, ... dat zij dit niet mogelijk maken aangezien zij niet diegene zijn die erdoor moeten gaan. Vaak zeggen ze dat zelfdoding egocentrisch is maar hoe durven ze dit nog maar zeggen?
Hoe kan iemand verwachten dat iemand met zo veel pijn elke dag verder moet?
Ik kan hierdoor echt wel kwaad van worden. :?:

wreedlotnrzoveel

Re: Euthanasie

Bericht door wreedlotnrzoveel » do jan 09, 2014 09:54

Beste StrangeLove,

Ik denk dat dat is omdat er altijd nog kans is op verbetering, ook al voelt het als ondraaglijk en uitzichtloos lijden, er zijn nou eenmaal statistische bewijzen dat het voor een heel groot deel van de mensen uiteindelijk toch een beetje beter kan gaan, door ermee te leren omgaan of met de juiste hulp / ondersteuning.

Ik ben het met je eens dat het heel oneerlijk voelt, maar psychisch lijden is grillig, kent ups en downs, en ik denk dat het wel heel erg lang echt alleen maar slecht moet gaan (jarenlang ontzettend veel opnames ofzo?) voordat je een zaak zou kunnen maken van een verzoek om euthanasie. Ik weet wel van een boek geschreven door twee moeders die allebei hun kinderen hebben verloren aan zelfmoord, die kinderen wilden al heel lang dood, en ze zagen hun kinderen hevig lijden onder hun stoornis (ik weet niet meer precies wat ze hadden) en in dat boek pleiten ze voor de mogelijkheid voor een humaan einde voor mensen in een gelijksoortige situatie als die van hun kinderen.

wreedlotnrzoveel

Re: Euthanasie

Bericht door wreedlotnrzoveel » do jan 09, 2014 09:56

http://www.boekenroute.nl/gasten/gtn1Bo ... ekID=23802

Dat is het bedoelde boek.
Ze zijn ook een keer bij Pauw en Witteman geweest meen ik me te herinneren.

Iweston

Re: Euthanasie

Bericht door Iweston » vr jan 10, 2014 01:18

Ik ben zelf aan de ene kant ook wel voorstander van euthanasie, maar ik vind wel dat de persoon jaren met zelfmoordneigingen moet rond lopen en al meerde opnames heeft gehad. Er zijn ook veel mensen die uit hun depressie komen.

juud20

Re: Euthanasie

Bericht door juud20 » vr jan 17, 2014 11:21

Ik hoop dat dit forum weer wat nieuw leven ingeblazen kan worden.

Dit gaat over psychisch lijden, wat inderdaad een heel groot probleem vormt. Want er zijn veel gevallen waarin iemand leert omgaan met zijn / haar problemen en daarna toch een waardevol leven kan hebben. Euthanasie is een heel drastisch en definitief hulpmiddel en moet dus altijd met zorg worden behandeld.
Toch zou een verruiming van de wet op euthanasie een grote stap vooruit kunnen zijn. Als andere hulpverleners, naast speciale artsen, zouden mogen bepalen wanneer een aanvraag voor euthanasie gerechtvaardigd is, zouden mensen met psychische problemen veel beter behandeld worden. Na een aantal gesprekken zou de hulpverlener dan een duidelijk beeld hebben van het probleem, en samen met de patiënt kunnen kijken of er andere mogelijkheden zijn.

Zo voelt de patiënt zich serieus genomen en kan zelfmoord voorkomen worden. Ook kunnen mensen dan na jarenlang depressief te zijn geweest verlost worden van hun lijden zonder dat ze zelf allerlei moeilijke, gevaarlijke en/of pijnlijke zelfmoordpogingen te moeten doen.

brucey

Re: Euthanasie

Bericht door brucey » zo jan 19, 2014 12:51

ik heb zo'n filmpje gezien op youtube over zon euthanasie in zwitserland,

ik vond het heel naar om te zien,
een heel koude bedoeling als iemand ineens dan niet meer leeft, het is bijna niet te geloven dan,
het lijkt dan net of het maar heel makkelijk is,

die persoon was ernstig ziek, maar ik vond het heel raar,

dan bemoeien anderen zich met jou...dat je dood gaat, dan is zelfs de dood nog niet van jou, als ik het zelf doe, is het van mij.

als ik ernstig ziek ben, geef me maar morfine, tot ik langzaam ga, euthanasie hoeft dan ook niet meer van mij,

euthanasie omdat ik me geestelijk niet ok voel? ik zou me zoooooo erg schamen :( zo van, dat anderen denken, kon je het niet aan joh? nou ik heb het ook wel eens zwaar, maar goed, het is JOUW keuze :( :shock: :? (dat ze dat denken, bah dan dus met zeker weten NIEMAND erbij, alleen die arts dan)

juud20

Re: Euthanasie

Bericht door juud20 » ma jan 20, 2014 13:54

Hoi Brucey,

Zoiets is natuurlijk niet leuk om te zien!! Het is toch ook geen entertainment, en zeker niet iets om filmpjes van online te gaan zetten lijkt me!
Maar stel je nou voor dat je om welke reden dan ook niet meer in staat bent te doen wat je wilt. Maar je hebt bijvoorbeeld wel heel veel pijn, of je ziet het leven echt totaal niet meer zitten omdat je niks meer kan. Zou euthanasie dan niet een oplossing kunnen zijn?
Soms werkt morfine ook niet voldoende meer, en dan zou dat toch een zachtzinnigere oplossing zijn dan maar te blijven lijden? Je zegt dat je je zo schamen, maar ik denk dat je je dan al zo ellendig voelt dat dat je niks meer uitmaakt.

Overigens, het is niet mijn bedoeling om je te overtuigen van mijn standpunt... Ik ben gewoon benieuwd naar je reactie (of die van anderen natuurlijk)

Jakibani

Re: Euthanasie

Bericht door Jakibani » ma jan 20, 2014 15:28

Mijn persoonlijke mening is dat iedereen voor zichzelf zou moeten kunnen bepalen of ze wel of niet willen leven.
Ik werk parttime, ben getrouwd, heb 4 lieve knuffels van katten, een aantal leuke familieleden en 2 goede vrienden.
Als ik de deur uitga, zet ik mijn masker op... Zodra ik thuis ben ga ik weer zitten wachten... wachten op de dag dat het voorbij zal zijn, mijn leven.
Een leven dat ik niet meer wil, een leven waar ik klaar mee ben.
Maar goed, zelf kan ik daar niets mee omdat het gewoon niet mag. Ik moet maar blijven lijden, in stilte, in mijzelf... Ik moet maar blijven wachten tot het eindelijk kan...

Ook ik vind het egoïstisch van andere mensen om je medemens zo te laten lijden!

brucey

Re: Euthanasie

Bericht door brucey » ma jan 20, 2014 23:38

ja dan mag je gaan,

maar in goed overleg,
er wordt niet goed overlegd
ik ben er van overtuigd dat er niet goed overlegd of gepraat wordt (werkelijk contact gemaakt wordt met jouw 'zijn', jouw staat van zijn op dat moment)

ik ben er van overtuigd dat er voor iedereen die er eenmaal is, leven mogelijk is,

de kunst is om die status te bereiken dat het, zelfs niet meer uitmaakt, of je nou wel of niet leeft,

daar is (soms) heel wat lijden voor nodig, maar dan heb je ook wat, namelijk leven


maar het mag, want ik weet hoe het voelt (gvd.)

maar als ik het zou doen, zou nog niemand er vanaf mogen weten, wil ik alleen, ik vind het eng en een naar gevoel om er mensen bij te betrekken,
zelfs zo'n arts, ik kan zo iemand niet recht in de ogen aankijken, kan het wel, maar wil zo niet tot mijn eind komen.

mijn gevoel van dood willen is niet in woorden of gezichtsuitdrukking te plaatsen, met mensen kom ik er nooit uit, dus ik wil alleen gaan,
maar een ieder die dat wil met evt. naasten, mag van mij gaan dmv euthanasie, na minimaal 15 jaar lijden,

in 15 jaar kun je heel erg veranderen in je gedachten namelijk, het liefst 20 jaar

Gebruikersavatar
Phoenix
Berichten: 286
Lid geworden op: wo okt 18, 2006 18:46
Locatie: Noord Brabant

Re: Euthanasie

Bericht door Phoenix » di jan 21, 2014 07:28

brucey schreef:in 15 jaar kun je heel erg veranderen in je gedachten namelijk, het liefst 20 jaar
In de huidige zorg is het niet ongebruikelijk dat mensen na vele jaren van 'therapie' niks opgeschoten zijn of zelfs verder weggezakt zijn.

Persoonlijk geloof ik dat daar nog heel veel te verbeteren, al was het alleen maar omdat ik inmiddels heel wat mensen nieuwe zin in het leven heb zien vinden.
Saillant dat dat vooral mensen zijn die zich afkeerden van de GZZ. Toeval?
Het Zin!boek geeft het leven weer richting, download het gratis.

juud20

Re: Euthanasie

Bericht door juud20 » di jan 21, 2014 08:34

Het ontbreekt ook aan een goede communicatie. Maar het is dan nog steeds geen oplossing om je familie daarmee te belasten, toch? Als je euthanasie wil aanvragen moet dat tegenwoordig altijd via een arts, maar ik vind dat het ook via gespecialiseerde psychologen zou moeten kunnen. Die kunnen je goed begrijpen, met je meeleven, mogelijke oplossingen aandragen... En als het echt niet lukt en je wilt niet meer, zouden die je ook moeten kunnen helpen met een eind eraan maken...

brucey

Re: Euthanasie

Bericht door brucey » di jan 21, 2014 09:38

Phoenix schreef:
brucey schreef:in 15 jaar kun je heel erg veranderen in je gedachten namelijk, het liefst 20 jaar
In de huidige zorg is het niet ongebruikelijk dat mensen na vele jaren van 'therapie' niks opgeschoten zijn of zelfs verder weggezakt zijn.

Persoonlijk geloof ik dat daar nog heel veel te verbeteren, al was het alleen maar omdat ik inmiddels heel wat mensen nieuwe zin in het leven heb zien vinden.
Saillant dat dat vooral mensen zijn die zich afkeerden van de GZZ. Toeval?

Ik weet niet of deze reactie juist interpreteer, maar ik bedoel met 15 jaar lijden niet dat je bv, in behandeling of therapie moet zijn geweest,
je moet minimaal 15 jaar zm gedachten wensen hebben en hopelijk de kracht blijven houden om erdoor heen te gaan of te komen, al dan niet meer therapie,

het is idd. fijn als een psycholoog al op een gegeven moment langere tijd met jou meeloopt en iemand is die jou echt door en door kent in zoals je het werkelijk voelt en beleeft en daarin met je mee kan gaan. Ook dat 'moet' denk ik weer een kwestie zijn van jaren voordat iemand achter je besluit 'mag' gaan staan voor euthanasie om geestelijk lijden.

Als het eenmaal 'mag' en mensen er vanaf weten zullen ze het denk ik ook eerder kenbaar maken en zijn er misschien ook allerlei uitzonderingen op de regel te treffen, maar hebben mensen ook nog..de moed om dat proces richting euthanasie te volbrengen en voor hen op een zo prettig mogelijke manier het leven te beeindigen, dat is dan beter dan op een andere, meer naardere manier zichzelf te moeten doden.

En misschien, ik denk als er echt op een gegeven moment een protocol komt van het naar de dood toewerken, zullen er heel veel mensen uiteindelijk afvallen,
omdat ze in dat proces er naartoe en alle aandacht die er dan hopelijk is in dat proces, ze wellicht een lichtpuntje krijgen of de kracht om het op een andere manier toch nog weer te proberen, hebben ze tegengedachten of zijn ze door het diepste dal heen gegaan en juist, toen het niet meer erger leek te kunnen, raakten ze aan die situatie gewend en konden ze het van verloop van tijd toch aan,

er moet altijd veel tijd overheen gaan denk ik voor een protocol voor mensen die euthanasie willen voor geestelijk lijden. Er zullen dan altijd mensen zijn die hier uiteindelijk voordeel bij hebben, maar ook mensen die er nadeel van ondervinden, die het niet meer kunnen uithouden tot het zover is.

Daarom moet het ook, per persoon, de situatie ingeschat worden en meer mensen moeten erover beslissen, wel 5 of 10

juud20

Re: Euthanasie

Bericht door juud20 » di jan 21, 2014 11:20

Tsja.. Het is dan ook absoluut niet de bedoeling om op stel en sprong binnen twee weken een beslissing te nemen :D
Wat dat betreft ben ik het helemaal met je eens. En inderdaad zou het ook onverstandig kunnen zijn om maar door één iemand de beslissing te laten nemen.

Wanneer professionals en psychologen ook actieve hulp bij euthanasie kunnen en mogen bieden, maakt dat het onderwerp veel bespreekbaarder. Dat zal er hopelijk ook voor zorgen dat mensen veel meer tijd nemen om alles te overdenken, in plaats van heel impulsief zelfmoord te plegen. Bovendien kan er dan ook meer aandacht zijn voor familieleden en vrienden, die dan meer tijd krijgen om afscheid te nemen, of als dat niet gewenst is, om dan via de professionele hulpverlener te horen wat het probleem was en waarom diegene dat wilde doen. Helpt ook om alles beter af te sluiten.

Jakibani

Re: Euthanasie

Bericht door Jakibani » di jan 21, 2014 14:43

Ik begrijp niet zo goed dat een ander mens (of zelfs meerdere andere mensen) voor mij mag beslissen of ik niet meer wil leven.
Is dat niet een beslissing die ik zelf zou moeten mogen maken?
Nee, in de huidige wetgeving niet, maar is dat niet vooral gebaseerd op maatschappelijke verantwoording?
In de maatschappij wordt het vast niet geaccepteerd als iedereen die beslist niet meer te willen leven, hierbij geholpen wordt.

Maar het wordt wel algemeen geaccepteerd dat mensen die niet meer willen leven, zich dan maar voor de trein gooien, van flatgebouwen afspringen en weet ik veel wat meer.
Dan wordt er gezegd: "Wat jammer dat hij/zij geen andere uitweg zag"... maar die zag hij/zij misschien wel in de vorm van hulp bij het beëindigen, maar dat kon niet gegeven worden.

Dus, als je niet meer wilt leven en je gaat dat vertellen dan wordt je naar alle waarschijnlijkheid volgepropt wordt met pillen, suf geluld wordt door psychiaters of in een inrichting gestopt.
Er zijn echt mensen die daar niet beter, maar juist slechter van worden!

Gebruikersavatar
Hope
Moderator
Berichten: 4779
Lid geworden op: zo dec 31, 2006 16:17
Locatie: Noord-Holland

Re: Euthanasie

Bericht door Hope » di jan 21, 2014 15:22

Mee eens. Er ZIJN mensen die daarmee niet geholpen zijn. Er zijn mensen die dan een andere manier vinden om toch iets van hun leven te maken en er zijn mensen die ook dat niet kunnen. Dat heet uitzichtloos ondraaglijk lijden. En die mensen komen dan ook in aanmerking voor Stichtingen als De Einder voor hulp bij zelfdoding.
Maar toegegeven, dat zijn er niet veel. En ik denk dat dat komt omdat heel veel mensen die roepen dat hun leven uitzichtloos, niet te overleven, is, terwijl er nog veel mogelijkheden zijn die ze niet hebben geprobeerd.

En ik vind het volkomen terecht dat de weg naar hulp bij zelfdoding moeilijk en lang is. Zodat zeker weten alle opties geprobeerd zijn en alle kansen zijn benut.....
Don't let someone dim your light, simply because it is shining in their eyes

It is my decision how I look, and your decision how you look at me

Tigers don't loose sleep over the opinion of sheep

Plaats reactie