Word je dik van antidepressiva?

Hier kan verder gediscussieerd worden over de door de psycholoog beantwoorde vragen. Gebruikersreacties zijn WEL toegestaan

Moderator: Modgroep

Plaats reactie
Gebruikersavatar
soulsearcherx
Berichten: 1228
Lid geworden op: wo feb 06, 2013 15:08

Word je dik van antidepressiva?

Bericht door soulsearcherx » zo mei 15, 2016 19:09

Ik heb weleens gehoord dat antidepressiva/concentratiemiddelen zorgt dat je dik wordt?, klopt dat?
Smile like a donut
what we call darkness is light we cannot see
If love could have saved her, she would have lived forever

Lezerswaarschuwing: de inhoud van deze berichten bevat de denkstructuur van Zielzoeker. Pas op voor je hart!

kleinebeer

Word je dik van antidepressiva?

Bericht door kleinebeer » zo mei 15, 2016 23:32

soulsearcherx schreef:Ik heb weleens gehoord dat antidepressiva/concentratiemiddelen zorgt dat je dik wordt?, klopt dat?

Het klopt deels ,helaas is dit gewoon simpel weg per persoon verschillend, de een kan er dik van worden ,de ander kan er seksuele klachten van krijgen en zo zullen er nog wel andere kwalen zijn,
ik werd er bijvoorbeeld gewoon sloom van,maar mijn lichaam bleef ongedeerd.

hoop dat je hier wat mee kan.

Deniz

Re: Word je dik van antidepressiva?

Bericht door Deniz » wo mei 18, 2016 08:50

Buiten de chemische reacties die het kan geven zie hieronder, is de meest logische verklaring ook, dat je van heel veel anti-depressiva gewoon suf en moe wordt of bent, waardoor je logischerwijze al veel minder gaat bewegen en veel meer zit. Dat heeft op den duur gevolgen voor je gewicht als je hetzelfde blijft eten als je altijd deed.
Maar je kunt er idd. dik van worden. Ik heb eens gehoord dat iemand 50 kilo aankwam. Waar het ook door kwam, of teveel eten door de ad, of vocht vast houden ed. Het kan wel ernstige vormen aannemen en dat is heel zorgelijk. Weet waar je aan begint. Doe het alleen als het echt niet anders kan. Veel problemen, kun je alleen oplossen door ze helder aan te gaan en levensproblemen zijn er nu eenmaal, daar is geen pil voor, alleen het proberen zo goed als zo kwaad mogelijk te doorleven in de hoop op beter of oplossing of mee dealen. Is beter dan je lichaam en geest vervuillen en kapot maken met allerlei risico's voor de langere termijn en bovendien verslaving aan het middel.


Kun je van geneesmiddelen dik worden?

06-10-2009: Geneesmiddelen kunnen niet ontbreken bij de behandeling van veel reumatische aandoeningen. Sommige middelen zorgen er voor dat klachten zoals pijn of stijfheid verminderen, andere middelen kunnen er voor zorgen dat de gewrichten minder snel beschadigd raken.

Geneesmiddelen hebben ook een keerzijde: de bijwerkingen. Het geneesmiddel komt overal in het lichaam terecht en kan op al die plaatsen bedoelde en onbedoelde effecten veroorzaken. Zo kunnen geneesmiddelen ook effect hebben op de stofwisseling, en daardoor je gewicht nadelig beïnvloeden. Binnen de reumatologie wordt gewichtstoename vaak bij prednison-achtige middelen gezien. Bij de meeste andere reumamiddelen daarentegen wordt het gewicht niet of nauwelijks beïnvloed.

Ons gewicht: een balans tussenvoedingsinname en energieverbruik

Zelfs als we rustig op de bank zitten, heeft ons lichaam energie nodig voor alle lichaamsprocessen zoals ademhalen, bewegen of praten. Door te eten en te drinken, tanken we weer energie bij, waardoor we weer allerlei activiteiten kunnen ondernemen. Levert de voeding meer energie dan het lichaam verbruikt, dan slaat het die energie op in de vorm van extra vet. Hierdoor neemt het gewicht toe. Levert de voeding minder energie, dan wordt opgeslagen vet verbruikt en neemt het gewicht af.
In onze hersenen zit een orgaantje, de hypothalamus, dat dit keurig regelt. Zo kan dat orgaantje er voor zorgen dat er allerlei chemische stofjes vrijkomen in het lichaam die ervoor zorgen dat het lichaam verzadigd raakt, en er dus minder trek in eten is. De voedselinname wordt verder ook beïnvloed door het zien, ruiken en proeven van voedsel, sociale en emotionele factoren, prikkels
vanuit het maag-darmstelsel, circulerende voedingsstoffen (suikers en vrije vetzuren) en de energiebehoefte.
Het energieverbruik wordt bepaald door de hoeveelheid energie die het lichaam in rust verbruikt en lichamelijke activiteit. Ook de schildklier speelt een belangrijke rol in de verbranding van onze voedingstoffen.


Geneesmiddelen kunnen er voor zorgen dat het lichaam meer vet vasthoudt…

Geneesmiddelen kunnen er voor zorgen dat ons gewicht toeneemt door meer vetweefsel en/of door het vasthouden van vocht. Gewichtstoename door meer vetweefsel ontstaat doorgaans geleidelijk
(weken tot maanden). Dit kan bijvoorbeeld komen omdat sommige geneesmiddelen de stofwisseling vertragen. Zo kan de glucosestofwisseling worden beïnvloed of kan de schildklier trager gaan werken. Door een trage stofwisseling krijgt het lichaam als het ware meer tijd om voedingsstoffen op te nemen en vast te houden. Met als gevolg: gewichtstoename. Een andere belangrijke reden waarom bij sommige geneesmiddelen het vetweefsel toeneemt, is de toegenomen eetlust. Sommige middelen beïnvloeden het gevoel van honger, verzadiging en eetlust zoals dat wordt geregeld vanuit de hersenen.
Eet iemand meer dan het lichaam eigenlijk nodig heeft, dan wordt dit opgeslagen als vet. Een derde reden waarom mensen aankomen door geneesmiddelen, ontstaat wanneer een geneesmiddel er voor zorgt dat je meer dorst hebt. Dit is bijvoorbeeld bij het geneesmiddel lithium het geval. Wanneer men door de dorst meer calorierijke fris)dranken gaat drinken, dan kan dit leiden tot flink wat gewichtstoename.

…of dat het lichaam meer vocht vasthoudt

Behalve vet kan het lichaam ook vocht vast houden door geneesmiddelen. Gewichtstoename door vocht, ontstaat vaak relatief snel (binnen enkele dagen). Door de geneesmiddelen wordt het
vocht niet uitgeplast en blijft het in het lichaam. Dat is te merken aan bijvoorbeeld opgezette enkels en onderbenen. Hierdoor kan het gewicht met enkele kilo`s toenemen, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Vocht vasthouden kan echter ook leiden tot benauwdheid. Neem in dat geval contact op met de arts. Zodra men stopt met een geneesmiddel dat er voor zorgt dat er vocht wordt vastgehouden, dan verdwijnt deze bijwerking - het vastgehouden vocht - ook weer.

Voorbeelden van geneesmiddelen die er voor kunnen zorgen dat het gewicht toeneemt

Gelukkig hebben niet alle middelen invloed op ons gewicht. Het zijn vooral middelen bij aandoeningen als psychosen, depressie en suikerziekte, en geneesmiddelen als prednisolon die ons gewicht kunnen beïnvloeden.

Middelen bij psychosen

Middelen tegen psychosen (waanbeelden) kunnen er regelmatig voor zorgen dat het gewicht toeneemt. Hoe dat komt, is op dit moment nog onvoldoende bekend. Het lijkt er op dat deze middelen de chemische stofjes in de hersenen, die voor de gewichtsregulatie zorgen, beïnvloeden. Gewichtstoename bij deze middelen komt zowel bij oudere als bij nieuwere middelen tegen psychosen voor. Gewichtstoename is onder andere gemeld bij quetiapine (Seroquel®), risperidon (Risperdal®) en clozapine (Leponex®), olanzapine (Zyprexa®)

Antidepressiva

Het gebruik van antidepressiva gaat geregeld gepaard met een gewichtstoename. Het risico op gewichtstoename neemt toe met de duur van de behandeling en wordt vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen. Het is nog onvoldoende duidelijk hoe dit komt. Sommige mensen kunnen door de depressie zelf meer gaan eten, anderen gaan juist meer eten wanneer de depressie minder wordt en de eetlust zich weer normaliseert. Daarnaast zijn verschillende mogelijke mechanismen beschreven in de literatuur. Zo kunnen sommige antidepressiva de smaakbeleving beïnvloeden, het metabolisme van het lichaam aanpassen of de eetlust doen toenemen. Ook lithium, een middel dat bij manisch- depressieve klachten wordt gebruikt, kan er voorzorgen dat het gewicht toeneemt. Dit lijkt vooral drie oorzaken te hebben: een toegenomen dorstgevoel, een verminderde schildklierfunctie en afgenomen basismetabolisme.

Orale glucocorticosteroïden, zoals prednison en prednisolon

Middelen zoals prednisolon en prednison veranderen de vetverdeling in het lichaam. In de nek, de romp en het gezicht vindt vetstapeling plaats, terwijl er bij de armen en benen juist sprake is van vetverlies Daarnaast hebben orale glucocorticosteroïden ook een effect op de vochthuishouding. Prednison en prednisolon kunnen ook de lekkere trek doen toenemen.
Overige geneesmiddelen

Gewichtstoename is ook een frequent optredende bijwerking bij het gebruik van middelen tegen epilepsie, zoals met name valproïnezuur (Depakine®), vigabatrine (Sabril®) en gabapentine(Neurontin®). Hoe dit precies komt, is nog niet duidelijk. Ook de anticonceptie-‘pil’ en bètablokkers (zoals metoprolol en atenolol) kunnen er voor zorgen dat het lichaam vocht
vasthoudt, en daardoor het gewicht toeneemt. Tabletten tegen suikerziekte (zoals glibenclamide, gliclazide, glimepiride, tolbutamide, rosiglitazon (Avandia ®) en pioglitazon (Actos®) kunnen
ten slotte ook gewichtstoename veroorzaken doordat ze invloed hebben op de stofwisseling. Het middel metformine, dat ook bij suikerziekte wordt toegepast, heeft deze bijwerking niet.


Wat kunt u doen als u zwaarder wordt?

Voorkomen is beter dan genezen. Wanneer u start met een geneesmiddel dat het gewicht kan laten toenemen, is het verstandig om gelijk al te starten met extra aandacht voor het gewicht: gezond eten met voldoende bruin brood, groenten en fruit en niet te veel calorieën. Het voorkomen van gewichtstoename is beter en makkelijker dan later weer proberen af te vallen.
Komt u door geneesmiddelgebruik snel aan of raakt u eerder benauwd: overleg dan met uw arts. Stop nooit zelf met uw geneesmiddelen zonder overleg met uw arts.
Komt u aan door het vasthouden van vocht, blijf dan toch voldoende drinken, minstens 1,5 liter/dag. Drinkt u minder, dan raken er lichaamsprocessen verstoord, terwijl de vochtvoorraad die bijvoorbeeld
in uw onderbenen en enkels zit, toch niet wordt aangesproken.

sywokin

Re: Word je dik van antidepressiva?

Bericht door sywokin » wo mei 18, 2016 13:31

ja dat klopt.

Psycholoog
Berichten: 61
Lid geworden op: do nov 26, 2015 21:25

Re: Word je dik van antidepressiva?

Bericht door Psycholoog » ma mei 23, 2016 09:13

Beste soulsearcherx,

Hartelijk dank voor jouw vraag. Het is inderdaad zo dat sommige medicatie maakt dat mensen in gewicht aankomen. Dit verschilt enorm per persoon, de een heeft heir wel last van en de ander helemaal niet. Als je heir meer over wilt weten en hoe je dit aan moet pakken kun je dat het beste met een arts bespreken. Die weten ook precies hoe je dit in de gaten kunt houden en hoe je de kans hierop zo klein mogelijk kan houden.

groet Sabine

Plaats reactie