Verschil generalistische basis GGZ en specialistische GGZ

Moderator: Modgroep

Plaats reactie
hana
Berichten: 4547
Lid geworden op: wo okt 10, 2012 02:34

Verschil generalistische basis GGZ en specialistische GGZ

Bericht door hana »

Een tijd geleden ging ik op zoek naar wat het verschil is tussen de basis- en specialistische GGZ. Ik vond niet echt eenduidige antwoorden helaas. Ik begreep wel dat de specialistische GGZ is voor complexe problemen en/of een hoog risico probleem of wat binnen de basis GGZ (maximum aan behandelingen) niet kan worden opgelost. En dat de basis GGZ voor alles is wat dus 'minder erg' is.

Wat voor mij onduidelijk was, was allereerst dat 'psychotherapie' (wat dacht ik een verzamelnaam is en ook binnen de basis GGZ word ingezet) zo ongeveer gelijk word gesteld aan specialistische GGZ. (weet even niet meer de bron...)
Verder, stond ook op de rijksoverheid website dat complexe problematiek o.a. dingen zoals ADHD en angststoornissen zijn. Terwijl dit soort dingen naar mijn weten ook bij de Basis GGZ worden behandeld. Ik snap uiteraard wel dat de ene angststoornis niet de andere is (en dat geldt dan ook voor al die anders stoornissen) en dat de ernst kan verschillen.

Eigenlijk vraag ik me af wat onder 'hoog risico' en onder 'complexe problematiek' word verstaan.

Het aparte vind ik trouwens ook nog dat de huisarts die verwijzing moet geven, hoe kan die in een half uurtje weten naar wie hij/zij je moet sturen? (ja oke, er zijn richtlijnen voor, maar wanneer trek je die grens?). Zo wordt je echt niet meteen naar de specialistische GGZ doorgestuurd als je concrete zelfmoordplannen hebt. Terwijl dat naar mijn idee wel een 'hoog risico' is.
Laat niemand vertellen dat je iets niet kan.

Gun iemands geluk, maar ook iemands ongeluk.

"Heelal.
Hoe verder men keek, hoe groter het leek."

- Jules Deelder - http://www.volkskrant.nl/archief/gedicht~a721468/
Hulpverlener
Berichten: 27
Lid geworden op: do nov 26, 2015 21:25

Re: Verschil generalistische basis GGZ en specialistische GGZ

Bericht door Hulpverlener »

Beste Hana,

Dank voor je vraag! En het is best een lastige vraag. De indeling tussen generalistische en basis GGZ is niet een duidelijke scheidslijn. Zo van hier eindigt de basis ggz en hier begint de specialistische ggz. Sommige gevallen zijn dus niet zo duidelijk in een van beide te plaatsen maar vallen er als het ware tussen in. De beste houvast is hierbij te bedenken wie de zorg uit moet voeren om de behandeling goed uit te kunnen voeren. De specialistische zorg wordt voornamelijk door hoger geschoolde hulpverleners gedaan (specialisten), waar de basis ggz veelal door niet specialisten wordt uitgevoerd. Dit daar die problematiek minder expertise vergt.

Wat betreft de risico inschatting kan dit gelden voor de veiligeheid/gezondheid van zowel de patient, diens omgeving en de hulpverlener. Voor wat betreft de hulpverlener gaat er dan om in welke mate deze verantwoordelijkheid moet dragen voor de patient (bijvoorbeeld verhoogd doordat de patient niet wilsbekwaam wordt bevonden).

Met complexe problematiek wordt veelal bedoeld dat het gaat om problematiek die zowel in ernst als in omvang ingewikkeld is en die niet in korte tijd met eenvoudige maatregelen te verhelpen is.

Het is inderdaad zo dat de huisarts de eerste inschatting doet. vervolgens is het overigens aan de ggz om terug te verwijzen of om op te schalen wanneer zij vinden dat de patient niet op de juiste plek zit. Het is dus niet zo dat als de huisarts zegt dat het eerstelijn is een patient ook per se in de eerstelijn zal blijven.

Ok, het is best lastige materie, ik hoop dat mijn antwoord je weer wat op weg helpt!

Groetjes Sabine
Plaats reactie