Verschillende therapeuten

Hier kan verder gediscussieerd worden over de door de psycholoog beantwoorde vragen. Gebruikersreacties zijn WEL toegestaan

Moderator: Modgroep

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Panthera
Moderator
Berichten: 3248
Lid geworden op: di mar 03, 2009 23:47
Locatie: Brabant

Verschillende therapeuten

Bericht door Panthera » ma feb 15, 2016 00:51

De meeste bekende therapeuten zijn de psycholoog en psychiater. Maar soms lees ik dat er veel meer therapeuten zijn. Zitten er overeenkomsten of verschillen in deze therapeuten, en zo ja wat dan?
Wat ik voor termen wel eens tegen kom zijn de volgende;
Psychiater, psycholoog, eerstelijnspsycholoog, gz-psycholoog, klinisch psycholoog, psychotherapeut, sociotherapeut, sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV), verpleegkundig specialist (GGZ-VS), sociaal pedagogisch hulpverlener (SPH), praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ), maatschappelijk werker, ervaringsdeskundige.
En ben ik dan nog iets of iemand vergeten?
When someone else's happiness is your happiness,
that is love

Psycholoog
Berichten: 61
Lid geworden op: do nov 26, 2015 21:25

Re: Verschillende therapeuten

Bericht door Psycholoog » ma feb 15, 2016 16:02

Hai Panthera,

Ik kan mij voorstellen dat het een hoop verwarring geeft, al die verschillende termen. Het verschil zit hem in de opleiding die iemand heeft gedaan. Zo heeft een psychiater eerst de opleiding tot basisarts gedaan en daarna de specialisatie tot psychiater waardoor hij/zij medicatie mag voorschrijven. Een klinisch psycholoog is, net als de psychiater, een specialist, maar heeft als basis de wetenschappelijke psychologie opleiding en mag dus geen medicatie voorschrijven.

Ook een belangrijk onderscheid is tussen de beroepen die in het BIG register zijn opgenomen en welke niet. Het BIG register is een soort kwaliteitskeurmerk in de zorg waar professionals in opgenomen worden nadat zij daarvoor de juiste, aanvullende opleiding hebben gedaan. Zo is een basis psycholoog of een POH-er niet opgenomen in het BIG register maar een psychotherapeut en Gz-psycholoog wel. De Gz-psycholoog heeft een postdoctorale opleiding gedaan na de wetenschappelijke opleiding psychologie te hebben afgerond.


Ik raad je aan eens een kijkje op deze pagina te nemen: http://hulpgids.nl/overig/ggz-beroepen.html daar staat alles goed uitgelegd. Mocht je nog met een specifieke vraag zitten, laat me dit dan weten ik beantwoord die graag!

Groetjes Sabine

Plaats reactie