Geen opname in crisissituatie

Hier kan verder gediscussieerd worden over de door de psycholoog beantwoorde vragen. Gebruikersreacties zijn WEL toegestaan

Moderator: Modgroep

Plaats reactie
Creature
Berichten: 54
Lid geworden op: zo sep 30, 2018 15:53

Geen opname in crisissituatie

Bericht door Creature » za okt 13, 2018 19:52

Hallo,

Ik zit nu al een paar weken in crisis, waarin ik ook een groot gevaar vorm voor mezelf en soms zelfs een beetje voor mijn omgeving. Ik heb al 3 zelfmoordpogingen ondernomen in 3 weken tijd en ben ook steeds heftiger aan het automutileren. Ik geef al de hele tijd aan dat ik een opname nodig heb om beschermd te worden tegen mezelf. Dat ik de bescherming, veiligheid en zorg daaruit nodig heb. Maar de instantie waarbij ik in hulpverlening zit, wil me niet laten opnemen. Nu kan die instantie zelf ook niet mensen opnemen (daar hebben ze de mogelijkheid niet voor), maar ze kunnen me via de crisisdienst wel bij een andere instantie op laten nemen. Alleen dat weigeren ze. Omdat ze niet willen dat ik afhankelijk blijf van opnames in mijn leven. (Heb in het verleden gedwongen opnames gehad). Ze denken dat ze me niet verder helpen met een opname en dat het ook niet de bescherming biedt die ik denk dat het biedt. Het lost niet mijn problemen op. Maar ik denk juist wel dat ik daar de veiligheid kan vinden die ik nu zoek en ook vooral even de rust. Als ik het nu wel wil, wat is dan hun probleem? Ik kom er niet uit met de hulpverlening en weet niet goed wat ik moet doen. Ik wil eigenlijk een onafhankelijke beoordeling van een psychiater van de crisisdienst die niet beïnvloed is door de mening van mijn hulpverleningsinstantie. Ik ben dus op zoek naar tips of advies wat ik zou kunnen doen.

Groetjes, Creature

Psycholoog
Berichten: 61
Lid geworden op: do nov 26, 2015 21:25

Re: Geen opname in crisissituatie

Bericht door Psycholoog » wo okt 31, 2018 17:13

Hi creature,

Wat een vervelende situatie omschrijf jij zeg. Een situatie die ik als hulpverlener goed ken; jij wilt een opname en jouw hulpverleners denken dat die jou niet verder gaat helpen. Sterker nog, zij denken dat die jouw klachten alleen maar in stand houdt. Ondertussen voel jij je onveilig en weet jij(nog) niet hoe dat voor jezelf te veranderen. Wat een impasse!
Nu ken ik jou natuurlijk niet dus het is lastig om over jouw specifieke situatie iets te zeggen. Wel kan ik je vertellen dat het inderdaad zo is dat voor sommige patiënten een opname juist averechts werkt. Het versterkt inderdaad een gevoel dat zij niet zelf voor hun veiligheid kunnen zorgen. Soms zie je zelfs dat het tijdens die opnames nog onveiliger wordt doordat mensen juist dan meer suïcide pogingen doen. Hoewel een opname dus heel veilig lijkt is dat zeker niet altijd het geval.
Een goede hulpverlener houdt hier natuurlijk rekening mee en besluit per patiënt of een opname verstandig is. Mijn ervaring is dat dit zorgvuldig gebeurd.

Dus wat kan ik jou aanraden? Vooral om in gesprek te blijven met jouw hulpverleners. Ondanks dat jij denkt dat een opname goed voor jou is is het toch raadzaam echt te luisteren naar wat de professionals daarover te zeggen hebben. Wel gek he, als een dokter ons zegt dat hij moet opereren omdat je bijv nierstenen hebt dan zijn we wel geneigd te denken dat de dokter er meer verstand van heeft dan wij. Wanneer het over dit soort psychische dingen gaat lijkt het lastiger dat te accepteren. Toch is het belangrijk de kennis en kunde van de hulpverleners serieus te nemen.

Ok creature, ik hoop dat je wat aan mijn antwoord hebt als is het veel te laat. Ik ga even met de mense vh forum overleggen want ik krijg denk ik niet altijd de berichten goed oor waardoor mijn antwoord onnodig lang duurt!

Groet Sabine

Plaats reactie