Nieuwe inzichten in een raadselachtige stoornis BORDERLINE

Moderator: Modgroep

Iola

Re: Nieuwe inzichten in een raadselachtige stoornis BORDERLI

Bericht door Iola » ma apr 15, 2013 18:57

Ja, dat is ook wel zo, ze zeiden alleen dat er was doorgeslagen in het indelen in hokjes en het creëren van nieuwe hokjes. Veel psychiaters denken alleen nog vanuit die hokjes en kijken zo niet objectief meer naar de persoon. Ik heb me in elk geval altijd erg be(ver)oordeeld gevoeld tijdens die kruisverhoren door psychiaters. Heb niks met die lui. En dan krí'jg je zo'n label (ik borderline) maar je wordt toch gewoon geacht 40 u/w te blijven werken, dus wat moet je ermee? Voor therapie heb ik geen tijd en ben ik te uitgeput. Heb zo veel onderzoeken gehad, en voor duizenden euro's aan therapieën, maar ik ben er niks door veranderd. Een vriendin van me zelfde ervaring, ze werd alleen maar gekker door al die 'behandelingen' en vooral behandelaars die haar als een klein kind behandelen. Nee, het vakgebied psychiatrie staat nog in de kinderschoenen. En ik geloof dat juist de aardigste mensen (de 'softies') in de psychiatrie/psychische problemen komen, en degenen die 'vrij rondlopen', over 't algemeen de 'hardere' mensen, eigenlijk es in therapie zouden moeten. LAat die es leren wat aardiger worden. De maatschappij wordt steeds harder. Hoe harder en egoïstischer je bent hoe makkelijker je overleeft in deze maatschappij.

Gebruikersavatar
Phoenix
Berichten: 289
Lid geworden op: wo okt 18, 2006 18:46
Locatie: Noord Brabant

Re: Nieuwe inzichten in een raadselachtige stoornis BORDERLI

Bericht door Phoenix » ma apr 15, 2013 19:31

Ik ben het in hele grote lijnen met Iola eens.
De nieuwe DSM-V slaat helemaal door in het hospitaliseren van aandoeningen, zelfs rouw proberen ze nu al in de DSM te krijgen.

Waar het in mijn ogen aan ontbreekt is de menselijk maat. Behandelaars en behandelmethoden zijn geheel ingesteld op het protocol. mede gedwongen door de dbc (diagnose behandel combinatie).
Elke behandeling heeft een nummertje waaronder een behandeling bij de verzekering voor vergoeding in aanmerking komt, geen dbc code, geen vergoeding.
Een beetje van dit en een beetje van dat is er niet meer bij.
En zo krijg je dus dat zorgpersoneel dat omwille van de behandeling af wil wijken eigenlijk geen kant op kan.
Onderhand lacht big farma lacht zich een slag in de rondte, de pillenfabrieken draaien overtoeren.

Een diagnose is prima maar dan wel met een goede behandelmethode en niet een pot pillen gevolgd door een te rigide behandelmethode die niet aansluit op de werkelijke behoefte van de hulpvrager.
Het Zin!boek geeft het leven weer richting, download het gratis.

Iola

Re: Nieuwe inzichten in een raadselachtige stoornis BORDERLI

Bericht door Iola » di apr 16, 2013 10:24

Klopt helemaal. In deze onpersoonlijke maatschappij zijn we nog maar (sofi)nummers (met een bankrekening). Je wordt niet meer gerespecteerd om wie je bent, en mensen begrijpen elkaar niet meer. Familie/vrienden hebben amper meer tijd voor elkaar, dus men gaat naar de 'deskundige' als men in problemen zit, maar die kijkt vanuit z'n studieboekjes en niet vanuit z'n hart. Ik ben zo vernederd door bedrijfsartsen en psychiaters dat ik zo onzeker ben geworden dat ik nu helemaal niks meer kan. M'n familie/vrienden hebben me heel veel gesteund, maar voor geld ben je toch afhankelijk v.d. instanties, en die moet je in 10 min. zien te overtuigen dat je niet in staat bent te werken.

Gebruikersavatar
Hope
Moderator
Berichten: 4890
Lid geworden op: zo dec 31, 2006 16:17
Locatie: Noord-Holland

Re: Nieuwe inzichten in een raadselachtige stoornis BORDERLI

Bericht door Hope » di apr 16, 2013 18:56

En toch heb ik echt andere ervaringen, zowel met hulpverleners (psychiaters, psychologen en spv) en met het UWV.

Tuurlijk je wordt door het UWV niet zomaar afgekeurd, dat zou te makkelijk zijn. De maatschappij draait immers omdat mensen werken. Maar als je echt iets hebt is het heel goed mogelijk om je af te laten keuren. Ik heb er in ieder geval nooit een probleem mee gehad. Ben vier jaar geleden volledig afgekeurd en krijg gewoon een uitkering. Mijn partner en mijn twee beste vriendinnen hebben dezelfde ervaring.

En je kunt wel zeggen, voor therapie heb ik geen tijd, maar dat is natuurlijk onzin! Als je je been zou breken, zou je dan ook denken, ik loop wel door want hier heb ik geen tijd voor? Gun jezelf het recht op hulp. Je werk is zelfs verplicht je naar therapie te laten gaan als dat onder werktijd valt. En dat therapie veel geld kost, ja, maar dat kosten andere ziektes ook...

Ik vind het jammer dat jij en je vriendin die negatieve ervaring hebben. Ik wil gewoon (met name omdat hier op het forum veel mensen zijn die nog niet bekend zijn met hulpverlening en die stap erg groot vinden) laten zien dat het ook echt anders kan. Ik heb al zes jaar dezelfde spv. Mijn behandeling is volledig afgestemd op MIJ en mijn problematiek zonder al te veel aandacht voor de diagnoses. Ik mag altijd bellen of mailen, krijg heel veel betrokken en persoonlijke aandacht. Ik zou zelfs kunnen zeggen dat ik naar alle waarschijnlijkheid niet meer geleefd zou hebben zonder haar hulp.... Zij was precies wat ik toen (en nu) nodig had. Hetzelfde geldt eigenlijk min of meer voor mijn psychiater ook hij kijkt naar mijn persoonlijkheid, overlegt met mijn spv en stemt medicatie af op mijn therapie en mijn wensen. Ik ben dus echt heel erg geholpen en voel me absoluut geen nummer...
Don't let someone dim your light, simply because it is shining in their eyes

It is my decision how I look, and your decision how you look at me

Tigers don't loose sleep over the opinion of sheep

Iola

Re: Nieuwe inzichten in een raadselachtige stoornis BORDERLI

Bericht door Iola » wo apr 17, 2013 12:06

Ja, er zullen vast ook wel goede hulpverleners zijn, maar mijn ervaringen zijn slecht. Ik ben waarschijnlijk niet te helpen...hopeloos geval :)

Gebruikersavatar
kleintje1980
Moderator
Berichten: 5580
Lid geworden op: wo mar 06, 2013 17:35

Re: Nieuwe inzichten in een raadselachtige stoornis BORDERLI

Bericht door kleintje1980 » wo apr 17, 2013 18:36

hey
ik heb zelf ers en ptss een onderdeel van de borderline in het begin schrok ik er van en dacht ik help ik heb borderline daar kan ik nooit mee leven
maar ben nu bezig met de vers.
en daar trok dit stukje mijn intressen heel erg dus ben benieuwd of iemand zich er ook in herkend

Angst om verlaten te worden en dat krampachtig proberen te voorkomen
De eigen identiteit is verdwenen, de patiënt past zich aan aan wat hij/zij denkt dat van hem/haar verwacht wordt, wringt zich in alle bochten en is bereid tot manipulatie om te voorkomen dat hij/zij in de steek gelaten wordt.

Een patroon van instabiele en intense intermenselijke relaties, gekenmerkt
door wisselingen tussen overmatig idealiseren en kleineren. Iemand is of hartsvriend(in), al binnen een minuut, of wordt totaal verworpen. Mensen worden onderverdeeld in ‘veilig’ of ‘niet veilig’. Een jarenlange vriendschap kan plotseling beëindigd worden door één enkele opmerking waardoor de persoon overgaat van alles naar niets.

Zwart-wit denken
Voortkomend uit wantrouwen, altijd zoeken naar ruzie, prikkels, om het vervolgens niet aan te kunnen.

Stemmingswisselingen
Eén woord of één beeld op televisie kan een plotselinge wisseling van stemming opleveren, van vrolijk naar intens somber, maar ook andersom. De wisselingen kunnen ook zonder aanwijsbare reden komen, maar beide uitersten zijn extreem. De wisselingen kunnen enkele minuten tot een aantal dagen duren.

Impulsiviteit op tenminste twee gebieden die in potentie betrokkene zelf kunnen schaden
Bijvoorbeeld geld verkwisten, verschillende seksuele kontakten, gok- of drankverslaving, criminaliteit, vreetbuien, roekeloos rijden of automutilatie (zelfverwonding). Bij mannen wordt eerder vluchten in drank-, gokverslaving en criminaliteit gezien en bij vrouwen eerder automutilatie.

Moeilijk alleen kunnen zijn en geen ritme hebben
Verlatingsangst, het lijkt heel goed met de patiënt te gaan tot dat je weg gaat. Omslaan in stemming, paniek en agressie volgen. Het ritme van de dag aan houden is moeilijk, de patiënt zakt snel weg in een lusteloze bui en ligt de hele dag op de bank of speelt computerspelletjes.

Identiteitsstoornis: duidelijk aanhoudend instabiel zelfbeeld of zelfgevoel; chronisch gevoel van leegte.
Leegte, de patiënt weet niet wat hij/zij voelt, denkt of vindt. Dit wordt beschouwd als het ‘engste’ gevoel van Borderline, niet vrolijk of verdrietig, maar helemaal niets voelen. Niet bestaan, niet ‘zijn’. En het steeds terugkerende gevoel van ‘wie kan er nou van MIJ houden?’.

Inadequate intense woede of moeite kwaadheid te beheersen.
Woedeaanvallen die niet misselijk zijn, als de patiënt alleen gelaten wordt, denkt verstoten te worden of zomaar. Ook agressie naar zichzelf toe, ‘straffen moet ik’, zeer voelen.

Dreigen met zelfdoding, alsmede zelfverwonding, dissociatieve- en psychotische verschijnselen.
it's only a crack in a castle off glass, angel with a shotgun, befor you start a war you beter know what you are fithing for

Gebruikersavatar
Panthera
Berichten: 3302
Lid geworden op: di mar 03, 2009 23:47
Locatie: Brabant

Re: Nieuwe inzichten in een raadselachtige stoornis BORDERLI

Bericht door Panthera » do apr 18, 2013 15:19

Ik denk niet dat de psychiatrie in het hokjes denken doordraaft, tenminste ik heb daar nog niets van gemerkt. Ook denk ik niet dat het in de kinderschoenen staat. Er is al zoveel uitgezocht en ook zoveel ontkracht. Maar er kan nog veel ontdekt worden, dat denk ik wel. Zeker met hersenonderzoek en erfelijkheidsonderzoek.

Ik heb niet de ervaringen dat psychologen mij in een hokje willen stoppen, dat ze me ondervragen om maar een diagnose op me te kunnen plakken. Heb nu 4 hulpverleners gehad en bij alle 4 heb ik persoonlijk ervaren dat ze me met mijn problemen willen helpen.
Gaat dat makkelijker met een label? Misschien wel.
Mn laatste dacht aan borderline. Heb ik het wel heb ik het niet, dat boeit me niet. Want ik ben nog steeds ik met dezelfde problemen noem het wat je noemen wilt. Maar mocht het zijn dat meer mensen hetzelfde probleem hebben zoals boreling of depressie. En de psychologen hebben ontdekt dat er voor die groep mensen een bepaalde behandeling goed werkt, dan is dat toch juist makkelijker. Nu heb ik een zelfhulp boek voor bordeliners wat ik anders niet zou helpen, er staan tips in die ik anders niet zou weten.
Ik bedoel het is maar een naam. Maar een naam maakt het werken wel makkelijker als meer mensen hetzelfde hebben. Zodat je makkelijker naar de juiste oplossing kunt zoeken.
En hoe je het noemt maakt geen bal uit.

Maar borderline heb je als je bepaalde gedachtes en gedragingen hebt, die mogelijk je leven bemoeilijken. Ga ik even een rare vergelijking maken. AIDS heb je ook pas als je pebaalde symptomen hebt (je hebt HIV dat is een virus, dat maakt je ziek, heb je een boel ziektes gekregen dan heb je AIDS) dus ook AIDS in een verzonnen naam, dat zou dus dan ook niet bestaan. Dat is dan ook een hokje?
Maar dat maakt niet uit, want als je er die naam aan kunt plakken kun je er ook een medicijn tegen geven.
En over wat Wilma boevink zegt. Het kan toch dat je door trauma's anders in het leven staat en naars reageert en je anders gedraagt. Als je nu weet dat het door die trauma's komt, ik zie het probleem niet zo. Dan weet je toch waar je problemen vandaan komen, of dat nu van jezelf is of niet maakt niet uit want je bent wie je bent met al je problemen die je hebt gekregen, en als je weet wat je hebt kun je naar oplossingen kijken.

Mijn ervaringen zijn positief ongeacht de labels die ik wel of niet heb gekregen. Ze kijken naar mijn problemen waar loop ik tegenaan en hoe kunnen ze mij helpen. Maar dan moet je zelf ook duidelijk zijn en eerlijk zijn, en je problemen goed aangeven, dan krijg je echt geen FBI kruisverhoor.
Je krijgt alleen maar saaie invullijsten. Vanuit daar kunnen ze beter zien wat je problemen zijn, een combinatie van problemen geeft en diagnose en ook deze hoeft niet altijd juist te zijn, als de oplossingen maar bij je problemen horen is het goed.
When someone else's happiness is your happiness,
that is love

Gebruikersavatar
Panthera
Berichten: 3302
Lid geworden op: di mar 03, 2009 23:47
Locatie: Brabant

Re: Nieuwe inzichten in een raadselachtige stoornis BORDERLI

Bericht door Panthera » do apr 18, 2013 15:29

@kleintje
Dat zijn dus de negen kenmerken van borderline die je beschrijft. En heb je er 5 of meer dan heb je borderline. Alhoewel ze overal op internet weer net iets anders beschreven worden. Ik denk dat veel bordliners wel dingen herkennen hiervan. Maar miss geen last van allemaal.
When someone else's happiness is your happiness,
that is love

Gebruikersavatar
kleintje1980
Moderator
Berichten: 5580
Lid geworden op: wo mar 06, 2013 17:35

Re: Nieuwe inzichten in een raadselachtige stoornis BORDERLI

Bericht door kleintje1980 » do apr 18, 2013 20:16

@ sui-chick
klopt ik herken er ook maar 7 van de 9 bij mezelf en dan zeggen ze nog van je hebt ers en ptss nou volgens mij ben ik eerder prettig gestoord als ik me dag heb
it's only a crack in a castle off glass, angel with a shotgun, befor you start a war you beter know what you are fithing for

Iola

Re: Nieuwe inzichten in een raadselachtige stoornis BORDERLI

Bericht door Iola » vr apr 19, 2013 16:49

sui-chick schreef:. Maar dan moet je zelf ook duidelijk zijn en eerlijk zijn, en je problemen goed aangeven, dan krijg je echt geen FBI kruisverhoor.
Je krijgt alleen maar saaie invullijsten. Vanuit daar kunnen ze beter zien wat je problemen zijn, een combinatie van problemen geeft en diagnose en ook deze hoeft niet altijd juist te zijn, als de oplossingen maar bij je problemen horen is het goed.
Ik kreeg niet eens de kans eerlijk te zijn bij sommige psychiaters, er werden meteen vragen op me afgevuurd in een tempo van een zware FBI ondervraging, zo erg dat ik volkomen dichtklapte. Ik klap al sowieso snel dicht bij veel mensen, maar zeker psychiaters, die me al in een hokje duwen voor ik wat gezegd heb. Dat voel ik gewoon. Waarom kan ik bij andere mensen wel vrijuit praten, en goed uit m'n woorden komen? Overigens kon ik juist toen ik middenin depressie/burnout of hoe ze het ook noemen (ik noem het uitputting, vergeetachtigheid en levensmoeheid) zat überhaupt niet nadenken. Na jaren je gevoelens negeren (omdat je als moeder nu eenmaal niet ziek màg zijn, simpel, je moet doorgaan, en van je baas mag je al helemaal niet ziek zijn), dan kun je je eigen grenzen op gegeven moment niet meer voelen. Het heeft jaren geduurd voor ik mezelf weer wat begreep, en dan moet je het ook nog aan een ander uitleggen wat je voelt.. Dat lukt alleen als die je laat uitpraten en rustig de tijd voor je neemt. Doen ze niet. Gelukkig ook maar, want het kostte me nog klauwen met geld ook (E 20,- p/u eigen bijdrage per gesprek.. en dan nog de algemene eigen bijdrage van nu al E 350,- p jr ofzo).
Die 'saaie invulllijsten' kan ik ook op internet doen.. Heb ik meer aan gehad dan die rare lijsten op het GGZ, waar ze nog raardere conclusies uit trekken.
Ik herken mezelf alleen 100% in het 'hokje' hooggevoelig. Maar dat is weer geen officiële afwijking/ziekte. In borderline herken ik me 0,0, eerder precies het tegenovergestelde.

Iola

Re: Nieuwe inzichten in een raadselachtige stoornis BORDERLI

Bericht door Iola » za apr 20, 2013 11:57

Eergister in Zembla (18 april,'etiketkinderen) ging over al die kinderen die al jong etiketje krijgen ogeplakt als ze even niet voldoen aan het perfecte plaatje.
Het is goed dat er meer individuele aandacht/ hulp voor kinderen is, maar met al die benamingen (''stoornissen') krijgen kinderen het gevoel dat er wat mis met ze is. En ze (de ouders) krijgen al heel snel een test opgedrongen, vaak uit puur commercieel belang. Probeerden ze bij mij destijds ook, m'n zoon een dyslexietest van E 300,- ofzo aansmeren. Ik wist zeker dat ie dat niet had, dat bevestigden ze op de basisschool ook, dus heb dat niet gedaan, maar veel ouders willen 'het beste voor hun kind' en trappen erin. 15% v.d. VMBO-scholieren heeft het dyslexiestempel!
Er ligt een hoge druk op kinderen, steeds vroeger worden er al allerlei toetsen afgenomen, er wordt soms zelfs een wekker voor hun neus geplaatst opdat ze de tijd in de gaten houden.. Zo worden kinderen al op hun 8e overspannen! Ik vond de lagere school nog fijn juist omdat er geen tijdsdruk was, wat op de middelbare school compleet veranderde. Daar ben ik dan ook 'gek' geworden. Nu worden ze het al op de basis- of zelfs kleuterschool. Ze mogen niet meer in eigen tempo ontwikkelen.
Kinderen van 6 krijgen al ritalin voorgeschreven.
In kro brandpunt 2-12-12 zeiden ze dat 1 op de 20 kinderen ADHD medicijnen slikken. Uit onderzoek bleek ook dat de leerprestaties vd ADHD-ritalin slikkenden niet verbeterde, hooguit in 't begin even, doordat ze rustiger werden, maar later werden ze lusteloos.
Prof. P. Helders, hoogleraar kinderfysiotherapie zei in Zembla dat die ziekten v.d. DSM allemaal wel bestaan maar er overgediagnostiseerd wordt. Het ene kind is nu eenmaal wat sneller met dit, wat langzamer met dat. We zijn niet allemaal hetzelfde. In DSM V staan 'stoornissen' waar de meeste kinderen wel onder zouden kunnen vallen (bv. DMDD, dat betreft wat snel geïrriteerde kinderen die 3 of meer x per week een driftbui hebben).
Misschien moeten we gewoon wat meer frisse buitenlucht en natuur/ruimte creëren voor onze kinderen, dan kunnen ze hun energie kwijt.

voor wie de uitzending wil zien, zie http://zembla.vara.nlAfleveringen.1973. ... d537f6e7fc

Plaats reactie